Recept
Kosakenwurst med cannellinibönor och tomat
4 portioner
I polskt vardagsspråk används uttrycket ”kozak” ännu idag som ett adjektiv om ovanligt djärva, spänstiga och starka individer. Kosakenwurst är därför ett mycket passande namn på denna korv. Den är stark, den har spänst och den är flerfaldigt svensk mästare i Chark-SM.
4 st Kosakenwurst
1 blekselleristjälk, tärnad
1 morot, tärnad
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
3 dl vitt vin
6 dl hönsbuljong
2 burkar cannellini-bönor sköljda och avrunna
4 dl passerade tomater
2 msk franska örter
Salt och peppar
Topping:
50 g smör
1⁄2 kruka grovhackad salvia
75 g rivet vitt bröd
Så här gör du:
Bryn korvarna i en ugnssäker kastrull. Tag upp korven och tillsätt grönsaker och kryddor, svetta det hela i några minuter. Häll på vätskan, tomaterna och bönorna. Låt det hela koka upp. Lägg i korvarna och smaka av. På med locket och sätt in grytan i ugnen på 175˚ i 40 min. under tiden bryn smöret i en stekpanna och tillsätt brödsmulorna och salvian. Fördela toppningen över korvgrytan och sätt in den i ugnen utan lock tills den har fått fin färg.