Att växa upp i Österrike, i andra världskrigets efterdyningar var inte så enkelt, inte ens i huvudstaden Wien. Förhållandena var knappa. Så när man skulle skaffa sig en utbildning var det klokt att välja ett yrke där man visste att det säkert fanns tillgång på mat.
Det var just därför en ung Helmut Walch valde att satsa på att bli slaktare och kock.
Vad han inte visste då, var att just det karriärsvalet och ett slumpmässigt ansökningsbrev till en kocktjänst i Karlstad senare skulle komma att förändra en hel bransch i Sverige.
I jakten på en utmaning tog kockyrket Helmut till Sverige 1965. Via platser som Karlstad, Skara och hotellkök i Halland hamnade han tillslut i Göteborg.
När Helmut fick ett erbjudande att köpa gamle Asker Svenssons butik i Stora Saluhallen i Göteborg nappade han och gick över till sin andra paradgren, nämligen slakt och chark.
I saluhallsmiljön kom han snart till insikt om att utbudet var knapert. Allt var samma, samma. Det var falukorv och saltrulle så långt ögat kunde nå i diskarna. Här borde det gå att ta ett nytt grepp.