Skip to main content

Att växa upp i Österrike, i andra världskrigets efterdyningar var inte så enkelt, inte ens i huvudstaden Wien. Förhållandena var knappa. Så när man skulle skaffa sig en utbildning var det klokt att välja ett yrke där man visste att det säkert fanns tillgång på mat.

Det var just därför en ung Helmut Walch valde att satsa på att bli slaktare och kock.

Vad han inte visste då, var att just det karriärsvalet och ett slumpmässigt ansökningsbrev till en kocktjänst i Karlstad senare skulle komma att förändra en hel bransch i Sverige.

I jakten på en utmaning tog kockyrket Helmut till Sverige 1965. Via platser som Karlstad, Skara och hotellkök i Halland hamnade han tillslut i Göteborg.

När Helmut fick ett erbjudande att köpa gamle Asker Svenssons butik i Stora Saluhallen i Göteborg nappade han och gick över till sin andra paradgren, nämligen slakt och chark.

I saluhallsmiljön kom han snart till insikt om att utbudet var knapert. Allt var samma, samma. Det var falukorv och saltrulle så långt ögat kunde nå i diskarna. Här borde det gå att ta ett nytt grepp.

Göteborgarna skulle få smaka på en bit österrikisk charktradition!

Sagt och gjort. Kryddor specialbeställdes från Österrike och Helmut hyrde in sig i ett slakteri där han tillverkade sin egen korv på natten för att sälja i Saluhallen på dagen.

Jämte korvarna i hans köttdisk låg noggrant finputsade benfria köttdetaljer, något som också var en ovanlig syn. Den typiskt svenska styckningsstilen var fortfarande ganska grovhuggen vid den här tiden.

Till en början var saluhallsbesökarna något avvaktande inför det nya främmande utbudet men det dröjde inte länge förrän kundernas nyfikenhet tog överhand och framför allt smaken och kvalitén på produkterna ökade snabbt populariteten.

Snart fick övriga handlare klart för sig att de också var tvungna att erbjuda något annat än det gamla vanliga. På så sätt har Helmut Walch bidragit till ett bättre sortiment och högre kvalitet på charkvaror i stort, inte bara i Göteborg utan också Sverige. Framgångsrecept vill ju alla ta efter.

Skillnaden sitter i hantverket

Att hålla fast vid noggrannhet i hantverket kommer alltid vara grunden till en efterfrågad charkprodukt.

I snart 40 år fram till i våra dagar har därför inte något ändrats alls i beredningen. Putsning och styckning görs fortfarande med tysk-österrikisk precision. Kryddsättningen har anpassats och i vissa fall uppdaterats.

Annars är allt sig likt i charkuteriet även nu när Helmut sedan länge är pensionerad.

Allt vi är gör idag bär tydliga spår av vad Helmut Walch en gång startade.

Inte minst vårt namn.