Skip to main content

Närproducerat smakar bäst. Men vad innebär det? Vi besökte vår leverantör på grisgården Stommen Long utanför Vara och tog reda på hur de arbetar där.

Mitt ute i landsidyllen utanför Vara ligger de familjeägda grisgårdarna Stommen Long och GP Farm som båda drivs av Daniel Stensson och bondfrun Marie-Louise. Här har man i fyra generationer skapat en hållbar värld för sina grisar så att de ska ha det bra som möjligt. Och för att vi ska få ett fint, närproducerat fläskkött.

På paret Stenssons gårdar är arbetet för djurens bästa en självklarhet. Marie-Louise och Daniel är två eldsjälar som sätter sina grisar i allra första hand och sköter allt runtomkring med stor noggrannhet. För att försäkra sig om att allt görs rätt i varje del av uppfödningen har man valt att ta ett helhetsgrepp.

På den ena gården, Longs Smågris, som ägs tillsammans med familjen Wiberg, har man sitt alldeles eget gris-BB. Alla suggor på gården är en blandning av Yorkshire och Svensk lantras medan galten är renrasig Duroc. Och det är just den här kombinationen som resulterar i ett fint och saftigt kött. Här går grisarna inne vilket betyder att de bor torrt och varmt. Suggorna går på lösdrift och rör sig fritt mellan grisningarna. När det börjar bli dags för kultingar får de flytta till stora boxar för lite lugn, ro och avskildhet. Här är det inrett med bra underlag och massa halm som suggorna kan boa gott i.

Man blir vad man äter

Att ge grisarna rätt föda är såklart också väldigt viktigt. Här har man givetvis också full koll. Marie-Louise och Daniel odlar nämligen nästan all utfodring själva. Åkerbönor och andra spannmål går till foder åt grisarna. Detta resulterar i att suggorna och kultingarna på gården får näringsrik, egenodlad, miljösmart mat. Precis vad de behöver för att växa, hålla sig starka och må bra.

 

Dags för utflytt

När unggrisarna har blivit tillräckligt stora flyttas de till familjens andra gård, GP Farm. Där får de växa till sig fram till slakt. Även här bor de inne i värmen med stora ytor att röra sig på. Redan från födseln har samma veterinär varit delaktig och gjort regelbundna kontroller för att garantera djurens hälsa.

Ja, det råder inga tvivel om att standarden är hög på de båda gårdarna – när det gäller allt. Marie-Louise, Daniel och alla deras medarbetare har svinbra koll på sina grisar och allt vad det innebär. Och det är väl just det som ger ett så bra fläskkött.

 

Bondfrun ❤️ Walch

På Helmut Walch hjälper vi familjen Stensson med att stycka, paketera och tillverka korv av köttet från deras gårdar. Vi skickar tillbaka en del av de färdiga charkvarorna till Marie-Louise som hon i sin tur säljer i olika Reko-ringar runtom i närområdet. Hon har även direktförsäljning på gården
samt driver Facebooksidorna Bondfruns Griskött och Bondfrun där man kan göra beställningar och ställa frågor om gården. För yrkesstoltheten och engagemanget är något som finns där 24 timmar om dygnet.

Vi är glada för vårt samarbete med Marie-Louise och möjligheten att få ta del av allt det goda som produceras på hennes gårdar. På Helmut Walch har vi koll på var vårt fläskkött kommer från.

Nu har du också det, förhoppningsvis.