I mitten av 60-talet kom den österrikiske slaktaren och kocken Helmut Walch till Sverige. Efter några år i svenska restaurangkök fick Helmut 1978 ett erbjudande att köpa gamle Asker Svenssons butik i Stora Saluhallen i Göteborg.
I mitten av 60-talet kom den österrikiske slaktaren och kocken Helmut Walch till Sverige. Efter några år i svenska restaurangkök fick Helmut 1978 ett erbjudande att köpa gamle Asker Svenssons butik i Stora Saluhallen i Göteborg.
I saluhallsmiljön kom han snart till insikt om att utbudet var knapert. Det var falukorv och saltrulle så långt ögat kunde nå i diskarna. Här borde det gå att ta ett nytt grepp. Sagt och gjort. Med specialbeställda kryddor från Österrike började en för tiden annorlunda typ av korvar att produceras. Jämte korvarna i Helmuts köttdisk låg noggrant finputsade benfria köttdetaljer, något som också skilde sig från den svenska ganska grovhuggna styckningsstilen.
Till en början var saluhallsbesökarna något avvaktande inför det nya främmande utbudet men det dröjde inte länge förrän kundernas nyfikenhet tog överhand och framför allt smaken och kvalitén på produkterna gjorde att efterfrågan snart översteg tillgången.
Köttbullarna trillas fortfarande för hand och i röken används den sydtyska bokveden, precis som alltid.
Att behålla det hantverksmässiga även vid större produktion
Att hålla fast vid noggrannhet i hantverket kommer alltid vara grunden till en efterfrågad charkprodukt. Det var Helmut Walch noga med även efter flytten till en egen fabrik som krävdes för att möta efterfrågan.
Det var också här i fabriken i Västra Frölunda som charkkungen Helmut Walch och arvprinsen Heiko Poths vägar skulle mötas.
Den gemensamma nämnaren förutom det var förankringen i den tysk-österrikiska traditionen. Stoltheten i en perfekt kryddad korv eller noggrannheten och tillfredsställelsen av en oklanderligt styckad detalj.
Fram till idag, trots ytterligare en flytt till en större fabrik, har inte mycket ändrats i beredningen. Putsning och styckning görs för hand med tysk precision och hantverksmässighet. Köttbullarna trillas fortfarande för hand. I röken används den sydtyska bokveden, precis som alltid.
Det som skiljer då från nu är att Heiko själv tar vidare det som Helmut en gång startade, och är inte främmande att hitta nya vägar och intressanta produkter.
Grillkorvarna finns representerade i ett ansenligt antal butikshyllor runtom i landet. Ett bra samarbete med lokal producenter av fläsk, nöt, lamm och fågel har lett till ännu fler produkter, kategorier och tillbehör. Sådant som gör sig bra i butiken och på tallriken, såklart.
Men det slutar givetvis inte här. Varje dag hos Heiko Poth och hans medarbetare innebär början på något nytt.