Skip to main content

På Berchshills gård i skånska Munka-Ljungby, föds Sveriges bästa fågel upp. Det är absolut ingen överdrift.

Familjeföretaget Viking Fågel som drivs av paret Björn och Maria Olsson är en historia om att våga. Att våga göra saker baserat på ett brinnande intresse och engagemang. Att våga se möjligheter när ingen annan gör det.

Björn Olsson växte upp på grann­gården, där hans föräldrar hade grisar och nötkreatur och odlade potatis. Potatis­odlararvet är något som brodern fört vidare.

Björn däremot hittade snabbt ett eget intresse, nämligen fjäderfä. Redan vid 8 års ålder köpte han sig sina första gäss. Det är inte för inte att man lockas att dra en parallell till Emil i Lönneberga.

För omsorgen om djuren är något som funnits med sedan barnsben. Att fågeluppfödning skulle bli ett levebröd mer än ett starkt intresse var inte helt givet förrän många år senare. För 25 år sedan fanns det runt 200 gås­uppfödare i landet. Sedan dess har i rask takt en efter en lagts ned. Mitt i denna dystra trend fanns det en som tänkte tvärtom. Björn. 1994, när alla andra lade ner, valde han att starta sin gåsuppfödning.

Kalkon, majskyckling och anka har också blivit det mest efterfrågade från Viking Fågel. Inte minst är ankan eftertraktad av den svenska kock­eliten. Kocklandslaget vann kock-VM 2018 med just Björn och Marias anka som råvara.

Det visade sig vara rätt beslut. Med idén att hålla kvalitet istället för att jaga kvantitet är Viking Fågel i stort sett idag den enda gåsuppfödaren i landet att räkna med. Men med tiden har andra typer av fågel också fått sin givna plats i uppfödningen. Kalkon, majskyckling och anka har också blivit det mest efterfrågade från Viking Fågel. Inte minst är ankan eftertraktad av den svenska kock­eliten. Kocklands­laget vann kock-VM 2018 med just Björn och Marias anka som råvara. Och året därpå serverades den som varmrätt på Nobelmiddagen 2019. Hemligheten bakom allt detta är egentligen inte så hemlig. Det gäller bara att ha kontroll på allt. Och ha lite mer tålamod.

Allt foder odlas till exempel på gården. Och alla djuren får växa sig lite större, på generösa ytor både inom- och utomhus. Därför behöver man inte heller använda antibiotika i någon större utsträckning. Inget sköts maskinellt, det finns ­alltid en människa som ser till varje individs bästa hela vägen fram till slakt, som givetvis också utförs för hand på gården.

När man som Björn och Maria, valt att hålla allt hantverksmässigt och ha en begränsad produktion så är det extra viktigt med relationen till sina kunder, att de har samma tankesätt så att kvalitén behålls hela vägen ut i butik.

Samarbetet med Helmut Walch sträcker sig hela vägen tillbaka till ­slutet av 90-talet och har alltså varit 
en lyckad matchning. Björn poängterar att Helmut Walch är den enda av hans kunder som också styckar, sina detaljer själva. På tal om hantverks­mässig­het, alltså. Det tajta samarbetet och utbytet består även i att Walch röker alla produkter som Viking Fågel sedan säljer.

Att allt detta sammantaget visar sig i smak och konsistens. Ett djur som mått bra, är rikare i köttet och smakar också bättre. Det har Viking Fågel verkligen ­tagit fasta på, helt villkorslöst. Det är fågel, och aldrig något mittemellan.

Läs mer på vikingfagel.se